Zupa gulaszowa po węgiersku
Opublikowano: 15.08.2022 r.
W zupie gulaszowej po węgiersku kluczowe składniki to soczysta łopatka wieprzowa, aromatyczny czosnek, słodka papryka w dwóch kolorach oraz ziemniaki, które nadają treściwości. Te składniki, uduszone w bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli i skoncentrowanego pomidorowego smaku, tworzą sycącą i pełną smaku zupę, idealną na chłodne dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Bulion warzywny - 3000 ml
- Cebula - 300 g (3 sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Ziemniaki średnie - 350 g (5 sztuk)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 40 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i pokrój w małą kostkę.
- Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso, aż będzie rumiane. Przełóż do garnka.
- W tym czasie poszatkuj cebulę i czosnek. Dodaj na patelnie i smaż, aż zmięknie.
- Przełóż cebulę z czosnkiem do garnka z mięsem. Wlej bulion, dodaj ziele angielski i 2 liście laurowe.
- Gotuj przez 50 minut.
- Następnie pokrój papryki w kostkę i podsmaż na (tej samej co wcześniej) patelni.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Razem z papryką dodaj do zupy. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj.
- Dodatkowo możesz doprawić ostrą i słodką papryką.
Komentarz dietetyka
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk