Zupa grzybowa z ziemniakami
Opublikowano: 27.10.2021 r.
Suszone grzyby, masło, cebula, bulion warzywny, ziemniaki – to główne składniki tej pysznej zupy grzybowej z ziemniakami. Wyobraź sobie aromatyczne suszone grzyby duszone na maśle z cebulką, potem wszystko gotowane w bulionie warzywnym z dodatkiem ziemniaków. To danie doskonale rozgrzewa i nasyca!
Składniki dla 6 porcji:
- Suszone grzyby - 30 g
- Masło - 80 g
- Cebula - 100 g (1 sztula)
- Bulion warzywny - 2500 ml
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Ziemniaki średnie - 375 g (5 ziemniaki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Suszone grzyby namocz przed gotowaniem, najlepiej włóż je do garnka z wodą wieczorem przed gotowaniem zupy.
- Wyjmij grzyby z wody i osusz oraz podsmaż na 1/2 masła. Wodę po grzybach zostaw.
- Cebule, marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę.
- Do garnka włóż pozostałe masło i podsmaż na nim cebule na złoty kolor.
- Gotową cebulę zalej bulionem.
- Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i przyprawy.
- Do gotującej się zupy dodaj usmażone grzyby oraz wodę po nich i całość gotuj jeszcze około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna i doskonała w smaku. Idealnie nadaje się na stół wigilijny, a połączenie składników to bomba witaminowa dla naszego organizmu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk