Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami
Opublikowano: 23.03.2022 r.
Suszone grzyby, bulion warzywny, cebula i marchewka to podstawa tej aromatycznej zupy grzybowej. Smaku dodają masło i śmietana, a świeży koperek podkreśla całość. Gotowe, domowe łazanki z mąki pszennej dopełniają ten klasyczny, polski smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Suszone grzyby - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 340 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, wałek
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną, dodaj sól i wlej 240 ml wody.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę.
- Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby suszone.
- Gotuj przez 5 minut.
- Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 10 minut.
- Rozwałkuj cienko ciasto na łazanki i pokrój w kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm.
- Łazanki dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut.
- Posiekaj koper.
- Wlej zupę do misek, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i koper.
Komentarz dietetyka
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Zupa zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa nie zawiera mięsa, więc mogą ją spożywać wegetarianie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny