Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Bulion warzywny, suszone grzyby, ziemniaki i marchewka to kluczowe składniki tej pysznej zupy grzybowej. Do tego dodajemy troszkę śmietanki kremowej, aby nadać jej aksamitnej konsystencji. Na zagrodzie nie może zabraknąć cebuli i czosnku, które podkreślą smak dania.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Suszone grzyby - 120 g (2 garści)
- Ziemniaki późne - 120 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 30 g (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbek)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Suszone grzyby włóż do miski i zalej ciepłą wodą lub bulionem. Zostaw do napęcznienia.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone warzywa i zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
- Następnie dodaj suszone grzyby, zagotuj całość. Zmiksuj do uzyskania gęstej konsystencji.
- Zupę podawaj ze śmietaną.
Komentarz dietetyka
Śmietanę możesz zamienić na jogurt grecki lub naturalny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk