Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Bulion warzywny, mrożone grzyby leśne i ziemniaki późne to podstawowe składniki tej smakowitej zupy grzybowej. Masło klarowane i cebula dodają jej bogatego aromatu, a marchewka oraz śmietana 12% delikatnie zaokrąglają smak. To wszystko razem tworzy ciepłą, gęstą i sycącą zupę idealną na każdą pogodę.
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Masło klarowane - 30 g
- Mrożone grzyby leśne - 500 g
- Ziemniaki późne - 350 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 50 g
- Śmietana 12% - 75 g (do zup)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Grzyby należy rozmrozić.
- Zagotuj bulion.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz czosnek. Umyj warzywa.
- Pokrój ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w pół plastry, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki i marchewkę dodaj na patelnię i zacznij smażyć z odrobiną soli.
- Pokrój rozmrożone grzyby w nie za duże kawałki.
- Dodaj grzyby, cebulę i czosnek na patelnię i smaż wszystko do zarumienienia.
- Dodaj podsmażone (rumiane) warzywa i grzyby do gorącego wywaru wraz z solą i pieprzem.
- Gotuj do miękkości warzyw i grzybów (około 25 minut).
- Śmietanę zahartuj: odlej do szklanki trochę gorącej zupy i dodaj śmietanę. Wymieszaj i dodaj zawartość szklanki do zupy.
- Zupę dopraw do smaku.
- Posyp zupę natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa grzybowa nie jest przeznaczona dla małych dzieci. Nie powinny jej jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Grzyby leśne są ciężkostrawne i mogą być toksyczne, zwłaszcza dla niemowląt. Jest to przepis postny, czyli nie zawiera mięsa. Może być jedzony przez wegetarian.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości