Zupa grzybowa z maślaków
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Świeże leśne maślaki, ziemniaki i cebula to podstawa tej zupy grzybowej, która wręcz pachnie lasem. Dodajemy do tego bulion warzywny, odrobinę masła i jogurt grecki, żeby uzyskać kremową konsystencję. To prosty, ale niezwykle aromatyczny przepis, który z pewnością przyciągnie miłośników grzybów.
Składniki dla 6 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 600 g (maślaki)
- Ziemniaki późne - 210 g (3 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Masło - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej opłukane i podzielone na mniejsze kawałki maślaki. Następnie wrzuć na patelnię obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj zupę przez 30 minut do pełnej miękkości ziemniaków.
- Odrobinę zupy przelej do miseczki i dodaj do niej jogurt.
- Całość wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Poczekaj aż zupa zagotuje się.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowa zupa , która dostarcza sporo składników prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny