Zupa grzybowa wigilijna
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Suszone grzyby, cebula, bulion warzywny i śmietana – to właśnie te składniki nadają wigilijnej zupie grzybowej jej wyjątkowy aromat i smak. Głęboki, leśny aromat suszonych grzybów harmonizuje się z delikatnością śmietany, a cebula podkreśla całość swym słodkawym posmakiem. Kombinacja tych składników sprawia, że ta zupa to absolutny klasyk świątecznego stołu!
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Suszone grzyby - 200 g
- Cebula - 300 g (5 małych sztuk)
- Śmietana 12% - 200 g
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Masło klarowane - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na dno garnka połóż masło i rozgrzej.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
- Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 20 minut.
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut.
- Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
- Gotową zupę posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa grzybowa wigilijna to dobra propozycja na nisko kaloryczne danie. Zupa nie zawiera dodatku mięsa dlatego świetnie wpisuje się w zasadę spożywania 4-5 posiłków tygodniowo bez mięsa. Jeśli chcesz jeszcze obniżyć jej kaloryczność podaj ją z jogurtem naturalnym zamiast śmietany.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny