Zupa grzybowa Thermomix
Opublikowano: 25.03.2022 r.
Świeże leśne grzyby, cebula, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka i jogurt naturalny to kluczowe składniki tej aromatycznej zupy grzybowej przygotowywanej w Thermomixie. Dzięki temu połączeniu smaków uzyskujemy zarówno intensywność leśnych grzybów, jak i delikatność warzyw. Całość wzbogacona jest kremowym akcentem jogurtu naturalnego, który nadaje zupie gładką konsystencję.
Składniki dla 5 porcji:
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Świeże leśne grzyby - 200 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Seler korzeniowy - 150 g (1 mała sztuka)
- Pietruszka - 150 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Kostka warzywna - bulion warzywny - 30 g (1 kostka)
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- miseczki, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i rozdrobnij ją (2s./obroty 6), następnie posiekaną natkę przełóż do miseczki.
- Do naczynia miksującego włóż oczyszczone grzyby i rozdrobnij je przez 3s./obroty 6. Następnie grzyby przełóż do miseczki.
- Cebulę, marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokroju na mniejsze kawałki.
- Warzywa z olejem włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obroty 6.
- Warzywa w naczyniu miksującym duś przez 4min./Varoma/obroty 1.
- Następnie do naczynia miksującego dodaj grzyby, 6 szklanek wody, kostkę warzywną i przyprawy. Całość gotuj 25min./ 100°C/obroty 1.
- Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z kleksem jogurtu naturalnego.
Komentarz dietetyka
Zupa grzybowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Dodatek jogurtu naturalnego w małym stopniu wzbogaca danie w białko pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny