Zupa grzybowa na wigilię
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Suszone grzyby, marchewka, cebula i śmietana 18% to kluczowe składniki zupy grzybowej na wigilię. Aromatyczne grzyby dają jej wyjątkowy smak, a warzywa dodają słodyczy i głębi. Delikatnie zabielona śmietaną, zupa zyskuje kremową konsystencję, którą podkreśla odrobina masła. Idealna na wigilijny stół.
Składniki dla 4 porcji:
- Suszone grzyby - 60 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Śmietana 18% - 60 g (3 łyżki)
- Makaron w kształcie ryżu - 250 g (pół opakowania)
- Masło - 10 g (2 łyżeczki)
- Mąka ziemniaczana - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej pokrojone w kostkę grzyby i podlewaj lekko wodą pozostałą z namaczania. Podduś przez kilka minut, następnie dodaj, z całą zawartością patelni, do garna z warzywami.
- Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj.
- W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Do szklanki przelej odrobinę zupy, dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek. Wlej całość do garna z zupą i ponownie wymieszaj całość.
- Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i makaronem.