Zupa grzybowa na rosole
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Świeże leśne grzyby i bulion z warzyw, takich jak marchewka, seler korzeniowy, cebula i pietruszka, tworzą aromatyczną bazę dla tej zupy grzybowej na rosole. Dodatek pora i szczypta masła podkreślają głęboki smak potrawy. Całość dopełniają natka pietruszki i koperek, które nadają jej świeżości i koloru.
Składniki dla 8 porcji:
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Por - 70 g (pół szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Świeże leśne grzyby - 600 g
- Natka pietruszki - 45 g (pęczek)
- Koperek - 45 g (pęczek)
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej 2 l wody. Włóż do środka ziele angielskie i liść laurowy. Wrzuć umyte i obrane marchewki, seler, pora, pietruszkę i cebulę. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim oczyszczone i pokrojone grzyby. Smaż 10 minut, następnie przerzuć je do garnka z rosołem. Gotuj całość kolejne 10 minut.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną natką i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowa zupa, która świetnie sprawdzi się na co dzień, dostarcza sporo witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny