Zupa grzybowa krem
Opublikowano: 05.04.2022 r.
Świeże leśne grzyby, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to klucz do pysznej zupy grzybowej krem. Całość dopełnia aromatyczna cebula i delikatnie podsmażona na maśle marchewka. To rozgrzewające i sycące danie na chłodniejsze dni, które zachwyci każdego smakosza.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion drobiowy - 750 g
- Świeże leśne grzyby - 500 g
- Marchewka - 50 g
- Cebula - 100 g
- Ziemniaki późne - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Świeże grzyby pokrój na większe kawałki, alej wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut od momentu wrzenia, odcedź grzyby i wypłucz pod zimną wodą.
- Zagotuj bulion.
- Obierz ziemniaki, marchewkę, 2 ząbki czonsku i cebulę, umyj.
- Pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę w plastry.
- Na maśle, z odrobiną soli, smaż kilka minut pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulę, grzyby oraz czosnek w całości. Powinny się zarumienić.
- Podsmażone warzywa i grzyby dodaj do gorącego bulionu.
- Zagotuj wszystko do miękkości warzyw i grzybów. Dodaj też sól i pieprz.
- Gdy wszystko będzie miękkie, dodaj śmietankę i blenderem zblenduj całość na gładki krem.
- Dopraw zupę do smaku.
- Podawaj z grzankami i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa z grzybów leśnych nie jest polecana małym dzieciom. Nie należy podawać grzybów leśnych nawet do 12 roku życia, ze względu na ryzyko zatrucia. Jest to także potrawa ciężkostrawna.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości