Zupa gruzińska
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Mostek wołowy, pomidory w puszce, czerwona papryka i ryż to kluczowe składniki tej pysznej gruzińskiej zupy. Mięso dodaje głębokiego smaku, a warzywa i ryż tworzą idealnie zbalansowany posiłek. Ta zupa to konkretne danie, które nasyci i rozgrzeje w chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Mostek wołowy bez kości - 500 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Cebula - 100 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Papryka czerwona - 480 g
- Ryż biały - 100 g
- Migdały - 60 g
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, czosnek, kozieradka nasiona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść z błonek i pokrój w niedużą kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj do nich mięso.
- Całość zalej 2 litrami wody. Dodaj wszystkie przyprawy.
- Gdy zupa się zagotuje, dodaj pomidory z puszki.
- Gotuj 1 godzinę do miękkości mięsa.
- Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i surowy ryż. Gotuj kolejne 30 minut.
- Gotową zupę podawaj z natką pietruszki i posiekanymi migdałami.
Komentarz dietetyka
Ta zupa ze względu na bardzo duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny