Zupa groszkowa

Opublikowano: 13.07.2025 r.
Groszek zielony, cebula, czosnek, bulion warzywny i śmietanka kremowa to absolutne podstawy tej zupy groszkowej. To właśnie te składniki tworzą pełnię smaku i kremowej tekstury, która rozgrzewa i zadowala podniebienie. Głęboki aromat cebuli i czosnku idealnie komponuje się z delikatnym groszkiem, wszystko zrównoważone odrobiną śmietanki.
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 30 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Groszek zielony mrożony - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W garnku roztop masło i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia.
- Następnie wlej bulion, dodaj groszek, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Garnek zakryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
- Z garnka wyciągnij około pół szklanki ugotowanego groszku do dekoracji.
- Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem.
- Do śmietany dodaj odrobinę wrzącej zupy i dokładnie ją wymieszaj.
- Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
- Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną wcześniej wyciągniętym groszkiem.
Komentarz dietetyka
Zupa groszkowa to doskonała propozycja na pyszną zupę. Groszek stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny