Zupa grochowa z kiełbasą
Opublikowano: 15.01.2025 r.
Groch, ziemniaki, domowa kiełbasa, cebula i czosnek to składniki, które tworzą podstawę tej zupy grochowej. Do tego dochodzi aromatyczna marchewka, a całość gotuje się w bulionie warzywnym. Zupa jest pełna smaku, sycąca i idealna na chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Groch (nasiona) - 350 g
- Ziemniaki późne - 250 g
- Kiełbasa domowa - 300 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Marchewka - 90 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.
- Całość zalej bulionem, dodaj obraną marchewkę i gotuj przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj groch oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.
- Dopraw zupę szczyptą soli, pieprzu i 1/3 łyżeczki kminku.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny