Zupa grochowa
![Zupa grochowa Gotująca się grochówka w garnku](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/8/806/main-l_l.webp)
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Groch, kiełbasa domowa, marchewka, i ziemniaki – to właśnie te składniki tworzą serce tradycyjnej zupy grochowej. Smak tej zupy to esencja domowego ciepła, gdzie bulion warzywny łączy się z duszoną cebulką, a to wszystko podkreślone jest oliwą z oliwek. Prosta i pożywna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Groch (nasiona) - 200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1 sztuka)
- Marchewka - 150 g (3 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 350 g (4 duże sztuki)
- Kiełbasa domowa - 80 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Jeden dzień wcześniej wsyp groch do garnka i zalej ok. 1 litrem wody. Odstaw na całą noc do namoczenia.
- Wylej wodę z moczenia, przepłucz groch pod bieżącą wodą, zalej świeżą wodą (1 litr) i zagotuj.
- Gotuj na wolnym ogniu do miękkości nasion - ok. 40-60 min.
- Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plastry.
- Cebulę i kiełbasę podsmażaj na patelni na oliwie.
- Wylej wodę z gotowania grochu.
- Do ugotowanego grochu dodaj przyprawy, pokrojoną marchew, ziemniaki i cebulę podsmażaną z kiełbasą.
- Zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15-20 min do miękkości warzyw.