Zupa gołąbkowa
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Młoda kapusta, mieszanka mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oraz koncentrat pomidorowy – to trzy kluczowe elementy, które sprawiają, że zupa gołąbkowa smakuje jak domowa robota mamy. Dodaj do tego puszkę pomidorów, aromatyczny bulion warzywny i odrobinę czosnku, a otrzymasz pełne smaku, sycące danie o delikatnie słodkiej nutce marchewki i lekko pikantnym smaku cebuli.
Składniki dla 10 porcji:
- Młoda kapusta - 500 g (1 mała główka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 40 g (4 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj mięso.
- Dopraw do smaku i wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij.
- Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchewkę.
- Kapustę umyj, przetnij na pół i wyciągnij głąb. Poszatkuj drobno i wrzuć do garnka z marchewką.
- Następnie wlej bulion i gotuj 30 minut.
- Dodaj pomidory z puszki i wcześniej przygotowane mięso.
- Gdy składniki się połączą, zupa będzie gotowa do spożycia.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, wystarczy, że pominiesz dodatek mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk