Zupa fasolowa ze śmietaną

Opublikowano: 28.06.2021 r.
Fasola biała jaś, łopatka wieprzowa i śmietana 18% – te składniki to podstawa zupy fasolowej, która jest prawdziwą esencją smaku i tradycji. Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i por dodają jej aromatu i głębi. Do tego ziemniaki, które sprawiają, że zupa jest sycąca i idealna na chłodne dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 200 g
- Marchewka - 100 g
- Pietruszka - 60 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Por - 100 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Śmietana 18% - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Fasolę należy uprzednio zalać zimną wodą i zostawić na noc w lodówce do moczenia. Po około 10 godzinach wodę z moczenia fasoli trzeba odlać, a fasolę przepłukać pod wodą. Wsyp do garnka.
- Do fasoli dodaj mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalej wszystko wodą tak, by było około 4 cm wody ponad składniki, wstaw do gotowania i gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie można przykryć.
- W tym czasie obierz warzywa. Gdy fasola i mięso zacznie być miękka dodaj do zupy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Gotuj wszystko około 30 minut do miękkości warzyw i mięsa.
- Gdy wszystko będzie miękkie wyłącz ogień. Śmietanę umieść w misce, dodawaj stopniowo gorący wywar i zahartuj śmietanę. Dodaj zahartowaną śmietanę do nie gotującej się już zupy. Dodaj też 2 łyżki octu, cukier oraz przypraw do smaku.
- Gotową zupę nakładaj do miseczki i podawaj z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Przepis może być ciężkostrawny dla osób, które nie powinny jeść nasion roślin strączkowych. Może wywoływać takie objawy jak gazy, wzdęcia lub bóle brzucha.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości