Zupa fasolowa tradycyjna
Opublikowano: 27.06.2021 r.
Fasola biała jaś, aromatyczne żeberka wieprzowe i wędzony boczek to trio, które nadaje tradycyjnej zupie fasolowej niepowtarzalny smak. Dodaj do tego świeżą marchewkę, seler korzeniowy i ziemniaki, a otrzymasz sycącą i rozgrzewającą potrawę. Sama zupa jest pełna polskich smaków i aromatów, które przeniosą cię wprost do domowej kuchni.
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 200 g
- Żeberka wieprzowe - 600 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Kiełbasa podwawelska - 300 g
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g
- Seler korzeniowy - 100 g
- Cebula - 130 g
- Czosnek - 10 g
- Ziemniaki późne - 250 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem gotowania fasolę trzeba wymoczyć. Najlepiej jest na noc zalać nasiona fasoli zimną wodą i moczyć je przez około 10 godzin.
- Po upływie tego czasu fasolę opłucz na sicie. Odstaw na bok.
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody i zagotuj. Jak woda zacznie wrzeć wrzuć pokrojone wzdłuż kości żeberka. Ponownie poczekaj aż woda zacznie wrzeć. Wyjmij żeberka, wylej wodę, umyj garnek i włóż ponownie żeberka, dodaj 3 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Dodaj także nasiona fasoli. Zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Nie przykrywaj przez pierwsze 15 minut. Po 15 minutach można przykryć. Jak zacznie ie gotować ustaw niewielki ogień, by całość bardzo lekko się gotowała. Całość gotuj około 1,5 godziny - mięso ma być miękkie.
- W międzyczasie dodaj niecałą łyżkę soli, trochę pieprzu.
- Jak mięso będzie miękkie wyciągnij je z zupy. Jak się ochłodzi spróbuj oddzielić mięso od kości - je na koniec dodasz do zupy.
- Obierz selera, cebulę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój marchewkę, cebulę, selera i pietruszkę w małą kostkę, a ziemniaki w nieco większą.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż je na patelni. Dodaj na patelnię: cebulę, ziemniaki, marchewkę, selera oraz pietruszkę. Pokrój także kiełbasę w pół plastry i smaż wszystko razem kilka minut do zarumienienia.
- Pod koniec dodaj na patelnię czosnek. Mieszaj aż całość będzie przyrumieniona.
- Zawartość patelni wrzuć do garnka i zamieszaj. Dodaj łyżkę majeranku i koncentratu, dopraw jeśli trzeba i gotuj jeszcze około 30 minut. Na końcu dodaj mięso.
- Gotową zupę wyłóż do miseczki i podawaj z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Zupa jet wysokokaloryczna. Ponadto jest tłusta, ponieważ zawiera tłuste mięso. Jeśli masz problemy z wysokim poziomem cholesterolu to ten przepis należy zmodyfikować.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości