Zupa fasolowa na żeberkach
Opublikowano: 12.04.2021 r.
Fasola konserwowa, wędzone żeberka wieprzowe, marchewka i ziemniaki – to najważniejsze składniki, które sprawiają, że zupa fasolowa na żeberkach smakuje tak wyjątkowo. Połączenie soczystych i miękkich żeberek z fasolą i warzywami sprawia, że to danie jest rewelacyjnie sycące i pełne smaku. Ta zupa to idealny comfort food na każdą porę roku!
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola konserwowa - 600 g (1,5 puszki)
- Wędzone żeberka wieprzowe - 500 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ziemniaki późne - 375 g (5 średnich ziemniaków)
- Pietruszka - 60 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku umieść żeberka i zalej 3 litrami wody. Dołóż do tego obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchewki, seler i pietruszkę, a także obraną z wierzchniej warstwy cebulę. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wszystko przez około 30 min, w międzyczasie zbieraj szum z powierzchni zupy.
- Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj przez 25 minut do zmięknięcia ziemniaków.
- Fasolę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników zupy. Całość gotuj przez 10 minut, następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i chili. Gotową zupę udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.