Zupa dyniowa na mleku
Opublikowano: 17.06.2023 r.
Dynia, mleko i odrobina cukru – to trio gwarantujące pyszność zupy dyniowej na mleku. Delikatnie słodka, ale nie za mocno, kremowa konsystencja i ten niepowtarzalny smak dyni. Szklanka pełna ciepła na chłodne dni i banalnie prosta do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Dynia - 500 g
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Sól - 2 g (szczypta)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, kurkuma, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.
- Dynię przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj do miękkości.
- W osobnym garnku zagotuj mleko.
- Ugotowaną dynię zmiksuj na mus i wlej mleko.
- Całość wymieszaj, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Zupę z dyni możesz przygotować ze świeżej dyni, jak i z puree dyniowego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk