Zupa dahl
Opublikowano: 25.11.2022 r.
Soczewica czerwona, papryka czerwona i mleczko kokosowe to trio, które nadaje tej zupie dahl wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. Dodaj do tego soczyste pomidory i aromatyczną cebulę, a otrzymasz danie, które rozgrzewa i nasyca. Przygotowanie tej zupy jest proste, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy.
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Soczewica czerwona - 300 g (surowa)
- Papryka czerwona - 420 g (3 szt)
- Pomidor - 700 g (7 szt)
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, chilli, kumin, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Nasiona soczewicy wypłucz w zimnej wodzie.
- Pomidory sparz wrzątkiem i zalej lodowatą wodą, zdejmij skórkę.
- Z papryki usuń gniazda nasienne.
- Pokrój pomidory, cebulę i paprykę w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż chwilę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawartość patelni przełóż do garnka.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj 1 l zimnej wody oraz soczewicę.
- Gotuj 15 minut.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę.
- Wsyp łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, po łyżeczce papryki słodkiej i chilli, a także około 3 cm kawałek imbiru startego na małych oczkach tarki. Sól i pieprz wg uznania.
- Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut - do miękkości warzyw.
- Gdy już warzywa zmiękną, dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku.
- Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ta zupa jest zdrowa i zbilansowana. Zawiera białko pochodzenia roślinnego. Jest to przepis wegański. Może wywoływać negatywne objawy z przewodu pokarmowego u osób z nadwrażliwością na nasiona roślin strączkowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości