Zupa czosnkowa
Opublikowano: 08.06.2021 r.
Ziemniaki, czosnek, bulion warzywny i cebula to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak tej zupy czosnkowej. Dodatek oliwy z oliwek, jogurtu greckiego oraz serka topionego śmietankowego sprawiają, że staje się ona nie tylko aromatyczna, ale także kremowa. Prawdziwa gratka dla miłośników intensywnych, ale łagodnych smaków!
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 750 g (10 szt)
- Czosnek - 90 g (2 główki)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Bulion warzywny - 1000 ml (1 litr)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 75 ml (3 łyżki)
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli i podsmaż przez chwilę.
- Seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż z cebulą i czosnkiem. Całość zalej bulionem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z zupą. I gotuj całość przez 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj serek topiony.
- Zupę zblenduj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
- Do małej miseczki przelej odrobinę zupy i zmieszaj z jogurtem. Przelej do garnka z zupą i wymieszaj.
- Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na pyszny posiłek ze względu na dużą ilość warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny