Zupa cytrynowa

Opublikowano: 28.06.2021 r.
Piersi kurczaka, marchewka, cytryna i ryż - to główne składniki naszej zupy cytrynowej, pełnej aromatów i witalności. Delikatne mięso kurczaka, chrupiąca marchewka i wyrazista cytryna tworzą razem niesamowity smak, który dopełnia sycący ryż. Dodatkowo, subtelne nuty selera i pietruszki nadają zupie wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Por - 70 g (pół sztuki)
- Cytryna - 160 g (2 szt)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Natka pietruszki - 45 g (pęczek)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, wyciskarka do cytrusów
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka włóż umyte mięso i zalej je 3 litrami wody. Gotuj przez 30 minut.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z mięsem. Dodaj natkę pietruszki i obranego pora. Gotuj całość przez 40 minut.
- Mięso wyciągnij i pokrój w kostkę. Odłóż na mały talerzyk. Resztę warzyw wyłów z zupy.
- W osobnym garnku ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.
- Białka jaj oddziel od żółtek do osobnej miseczki. Białka ubij na puszystą masę. Dodawaj do niej powoli bulion i żółtka. Do całości wyciśnij sok z 2 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Zupę podgrzej, jednak uważaj aby jej nie zagotować. Dodaj posiekaną natkę i bazylię.
- Zupę podawaj z kurczakiem i ryżem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny