Zupa cygańska
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Ziemniaki, kiełbasa domowa, boczek wędzony, pomidory w puszce, papryka czerwona – to główne składniki zupy cygańskiej, które nadają jej bogaty, pełny smak. Ta zupa to pyszna kombinacja warzyw, mięsa i aromatycznych przypraw, która rozgrzeje Cię w chłodne dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 200 g
- Kiełbasa domowa - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 80 g
- Pomidory w puszce - 300 g
- Pieczarki - 100 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Cebula - 100 g
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej garnek i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, by tłuszcz się w nim wytopił.
- Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę i paprykę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w dowolny kształt - kostkę lub paseczki. Dodaj do garnka. Podsmaż.
- Na koniec do naczynia wrzuć kiełbasę i pieczarki pokrojone w plasterki.
- Całość zalej bulionem i gotuj przez 45 minut.
- Do garnka wlej pomidory i dodaj przyprawy.
- Całość zamieszaj i gotuj kolejne 20 minut.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny