Zupa chrzanowa z jajkiem
Opublikowano: 09.11.2021 r.
Bulion drobiowy, boczek wędzony, biała kiełbasa, jajka, śmietanka kremowa... to, co potrzebujesz do przygotowania zupy chrzanowej z jajkiem, która idealnie rozgrzewa i zaspokaja głód. Dodaj do tego cebulę i ziemniaki, a otrzymasz aromatyczną i sycącą zupę, doskonałą na każdą porę roku.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Biała kiełbasa - 360 g
- Jajko - 5 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Cebula - 150 g
- Ziemniaki późne - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, chrzan tarty
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Na początku zacznij gotować bulion i wstaw jajka do gotowania. Gdy jajka będą ugotowane na twardo odstaw je na bok.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj do miękkości.
- W tym czasie pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
- Mięso z cebulą podsmaż do rumianego koloru na patelni.
- Jak ziemniaki będą miękkie dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone mięso oraz cebulę.
- Zupę zabiel śmietanką i dodaj do smaku chrzan (około 2 łyżki - ilość indywidualna), sól, pieprz i majeranek.
- Gotową zupę podawaj z ugotowanym jajkiem.
Komentarz dietetyka
Przepis nie należy do najbardziej dietetycznych. Najlepiej smakuje z tłustym mięsem, więc zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości