Zupa chrzanowa
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Wędzone żeberka, chrzan i ziemniaki to podstawa tej aromatycznej zupy chrzanowej. Dzięki żeberkom zupa ma niepowtarzalny, wędzony smak, który idealnie komponuje się z ostrym chrzanem. Ziemniaki i warzywa korzeniowe takie jak marchewka, pietruszka i seler dodają jej gęstości i bogactwa. Śmietana sprawia, że całość jest kremowa i delikatniejsza.
Składniki dla 5 porcji:
- Wędzone żeberka wieprzowe - 500 g
- Marchewka - 45 g (1 szt)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Por - 70 g (1/2 szt)
- Chrzan - 30 g (3 łyzeczki)
- Śmietana 18% - 60 g (3 łyżki)
- Jajko - 4 szt.
- Ziemniaki późne - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 15 minut.
- Obierz i pokrój na mniejsze części marchewkę, pora, seler i pietruszkę. Wrzuć je do garnka z mięsem i gotuj przez 30 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę dodaj do pozostałych składników. Gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia.
- Do zupy dodaj chrzan, sól, pieprz, majeranek i czosnek mielony. Mięso wyciągnij. Wszystko razem wymieszaj i zblenduj.
- Małą porcję zupy zmieszaj ze śmietaną w osobnej miseczce, tak by nie było grudek i przelej do garnka z zupą. Wymieszaj całość.
- W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Zostaw do ostudzenia i obierz . Pokrój je na pół.
- Gotową zupę udekoruj jajkami i drobno posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, dlatego może często gościć w zbilansowanym menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny