Zupa chłopska
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Kapusta biała, ziemniaki późne, kiełbasa domowa i pomidory w puszce – to kluczowe składniki, które nadają chłopskiej zupie jej wyjątkowy smak. Do tego dochodzi bulion warzywny, który doskonale łączy smaki, a cebula i czosnek dodają aromatu. Wyrazista papryka czerwona oraz delikatnie słodka marchewka sprawiają, że całość staje się niesamowicie apetyczna.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta biała - 600 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Ziemniaki późne - 200 g
- Papryka czerwona - 250 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Kiełbasa domowa - 300 g
- Marchewka - 90 g
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz drobno posiekany czosnek.
- Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojone w plasterki marchewkę i posiekaną drobno paprykę.
- Podsmaż przez 5 minut.
- Całość zalej bulionem, dodaj ziele, sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy i gotuj przez 25 minut.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
- Gotuj kolejne 25 minut.
- Do zupy dodaj pomidory z puszki.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny