Zupa chlebowa

Opublikowano: 25.06.2025 r.
Chleb pszenny, cebula, śmietanka kremowa, bulion warzywny i ser cheddar to podstawowe składniki tej pysznej zupy chlebowej. Główne role gra tutaj podsmażona cebula z odrobiną czosnku, które nadają głębi smaku, a całość świetnie uzupełnia kremowa konsystencja i intensywny aromat cheddara. To danie to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
Składniki dla 6 porcji:
- Chleb pszenny - 300 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Ser cheddar - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Chleb pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut.
- Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
- Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dodaj także starty ser.
- Wlej śmietankę i wymieszaj.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Zupa chlebowa to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera średnią ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Zupę można przygotować także z dodatkiem mięsa.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny