Zupa chińska
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Kukurydza konserwowa, pierś kurczaka bez skóry i olej sezamowy to kluczowe składniki naszej zupy chińskiej. Do tego dodajemy białko jajka i drobno posiekaną cebulę dymkę, żeby dodać odrobinę świeżości i chrupkości. Kombinacja tych składników tworzy prostą, a jednocześnie niezwykle aromatyczną zupę, która świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Olej sezamowy - 50 ml
- Cebula dymka - 50 g (2 małe sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, czosnek, cukier, sok z limonki
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 1,5 litra zimnej wody, następnie włóż opłukaną pierś kurczaka, łyżkę oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, obrany i przekrojony czosnek oraz imbir, jedną cebulę dymkę, odrobinę cukru, sok z limonki oraz pieprz i sól do smaku.
- Wszystkie składniki zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez około 30-35 minut.
- Garnek z wywarem odstaw z ognia do delikatnego przestygnięcia. Następnie wyciągnij mięso i pokrój je na kawałki a bulion przecedź do czystego garnka.
- Do wywaru dodaj pokrojone mięso i odcedzoną kukurydzę.
- Mąkę ziemniaczana wymieszaj z zimną wodą, następnie zawiesinę dodaj do wywaru i dokładnie wymieszaj.
- Zupę ponownie zagotuj mieszając od czasu do czasu.
- W misce roztrzep białko jaja z łyżką oleju sezamowego i wlej je stopniowo do zupy, jednocześnie mieszając ją widelcem.
- Po dodaniu białka zupę zdejmij z ognia.
- Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Zupa chińska to doskonała propozycja na smaczny obiad. Dodatek mięsa z piersi kurczaka znacząco podnosi zawartość białka w tym posiłku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny