Zupa chili con carne

Opublikowano: 07.05.2021 r.
Zupa chili con carne to połączenie soczystego mięsa mielonego wołowego, aromatycznych pomidorów z puszki i pikantnej cebuli z czosnkiem. W środku znajdziesz też czerwoną fasolę, dodającą chrupkości kukurydzę i kolorowe papryki. Wszystko to pływa w bazie z bulionu warzywnego, dzięki czemu smak jest po prostu nie do pobicia.
Składniki dla 5 porcji:
- Fasola czerwona - 240 g (1 puszka po odsączeniu)
- Kukurydza konserwowa - 220 g (1 puszka po odsączeniu)
- Papryka czerwona - 110 g (1/2 papryki)
- Papryka zielona - 110 g (1/2 papryki)
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 średnie ziemniaki)
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka krojonych pomidorów bez skórki)
- Bulion warzywny - 1250 ml (5 szklanek)
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, papryka ostra, kmin rzymski, kolendra liście suszone
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, sitko, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Kukurydzę i fasolę odcedź.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
- Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- 1/2 część papryki czerwonej i zielonej pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie dodaj mięso i smaż je przez ok. 10 min. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj kolejne 5 min. Dodaj puszkę pomidorów, 1 szklankę bulionu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę kolendry, 1/3 łyżeczki chili, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1 i 1/2 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj i duś pod przykryciem 10 min (co jakiś czas mieszaj).
- W średnim garnku również rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Podsmażaj przez ok. 5 min i wlej 4 szklanki bulion (pamiętaj, że jest już słony!). Wymieszaj i duś pod przykryciem 15 min.
- Zawartość średniego garnka przelej do dużego garnka. Dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone papryki. Całość duś pod przykryciem ok. 10 min.