Zupa cebulowo serowa
Opublikowano: 07.01.2024 r.
Cebula, bulion warzywny, oliwa z oliwek i kremowy serek topiony to podstawowe składniki zupy cebulowo serowej. Główne nuty smakowe pochodzą z duszonej cebuli i bogatego bulionu, a delikatny serek topiony tworzy aksamitną teksturę. Trochę natki pietruszki dodaje świeżości na końcu.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 1000 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Natka pietruszki - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę do zarumienienia.
- Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj 20 minut.
- Zupę zblenduj na gładką masę z serkiem topionym.
- Dopraw do smaku: szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki i 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz majeranku.
- Zupę podawaj z posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ze względu na dodatek serka zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc muszą na nią uważać osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o układ krążenia.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny