Zupa cebulowa z grzankami
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Cebula, masło klarowane, bulion drobiowy, ser gruyère, białe wytrawne wino, i bagietka francuska — to podstawowe składniki naszej zupy cebulowej z grzankami. Aromatyczna, sycąca i doskonale rozgrzewająca, ta klasyczna potrawa łączy w sobie delikatnie karmelizowaną cebulę, bogaty bulion i kremowy ser. Dodatek chrupiących grzanek z bagietki sprawia, że każda łyżka tej zupy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Cebula - 1000 g (10 dużych sztuk)
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Masło klarowane - 300 g
- Ser gruyère - 300 g
- Wino białe wytrawne - 250 ml (1 szklanka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Bagietka francuska - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebule obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę, wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj zupę przez 20 minut.
- Wlej wino i gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki.
- Bagietkę pokrój w kromki.
- Zetrzyj na tarce ser gruyere.
- Posyp kromki bagietki serem i zapiecz w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku przez 10 minut.
- Zupę wlej do głębokich talerzy i podawaj z grzanką.
Komentarz dietetyka
Zupa cebulowa z grzankami to wysokokaloryczna zupa zawierająca dużą ilość tłuszczu nasyconego. Nie powinny jej spożywać zbyt często osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Zupa zawiera sporą ilość naturalnych substancji przeciwutleniających.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny