Zupa cebulowa krem
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Cebula, bulion drobiowy i serek topiony śmietankowy to kluczowe składniki tej zupy cebulowej krem. Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj bulion i wrzuć kawałki serka topionego, żeby nadać zupie jedwabistą konsystencję. Możesz też dorzucić trochę pieczywa żytniego, żeby danie było bardziej sycące.
Składniki dla 8 porcji:
- Chleb żytni razowy - 200 g
- Cebula - 500 g (5 dużych sztuk)
- Serek topiony śmietankowy - 200 g
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 150 g (1 mała sztuka)
- Seler korzeniowy - 150 g (Pół małej sztuki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, tarka
Przepis krok po kroku
- Chleb pokrój w kostkę i przygotuj z niego rumiane grzanki na rozgrzanej patelni.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
- Cebulę i starte warzywa włóż do garnka, zalej je bulionem i gotuj około 15 minut.
- Serki topione pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj do momentu roztopienia się serków i zmięknięcia warzyw.
- Pod koniec dopraw zupę solą i pieprzem.
- Przyprawioną zupę zblenduj na gładki krem.
- Gotową zupę krem podawaj z grzankami.