Zupa cebulowa
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Cebula, oliwa z oliwek, bulion warzywny, bagietka francuska i ser mozzarella – to są kluczowe składniki pysznej zupy cebulowej. Aromatyczna cebula, podsmażona na oliwie, w połączeniu z gorącym bulionem warzywnym tworzy bazę tej zupy. Kropką nad "i" są chrupiące grzanki z bagietki i roztopiony ser mozzarella.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 1000 g (10 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Bagietka francuska - 150 g (5 kromek)
- Ser Mozzarella - 150 g (5 plastrów)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę.
- Na średnim ogniu podsmażaj cebulę ok. 15-20 min, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.
- Wlej gorący bulion, dopraw i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-30 minut.
- Podawaj z grzanką z bagietki z serem.