Zupa buraczkowa na żeberkach
Opublikowano: 12.04.2021 r.
Żeberka wieprzowe, duże buraki i śmietana 18% - to kluczowe składniki naszej zupy buraczkowej na żeberkach. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznych zup, czy szukasz czegoś nowego, ten przepis z pewnością cię zaskoczy. Tradycyjny i pełen smaku, idealny na chłodniejsze dni!
Składniki dla 8 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Burak - 525 g (5 dużych sztuk)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 65 g (1mała szt)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Por - 70 g (0,5 sztuki)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Śmietana 18% - 150 g (3/4 opakowania)
- Koperek - 20 g (4 łyżeczki posiekanego koperku)
- Ziemniaki późne - 375 g (5 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, cukier, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, tarka, obieraczka
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka nalej około 2,5 litra wody. Dodaj mięso, obrane i pokrojone na mniejsze części marchewki, pietruszkę i pora. Cebulę obierz z zewnętrznych liści i również dorzuć do zupy. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie.
- Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut i zbierz szum. Po tym czasie dodaj obrane i starte na dużych oczkach buraki. Dobrze wymieszaj.
- Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do garnka z zupą. Gotuj przez następne 40 - 50 minut, tak by wszystkie warzywa zmiękły.
- Do małej miseczki dodaj trochę zupy i wlej całą śmietanę. Dobrze wymieszaj i wlej zawartość miseczki do garnka z zupą.
- Zupę dopraw pieprzem, solą, czosnkiem mielonym, odrobiną octu i szczyptą cukru.
- Gotową zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.