Zupa brukselkowa

Opublikowano: 27.04.2021 r.
Brukselka, ziemniaki, marchewka i seler korzeniowy to te składniki, które nadają zupie brukselkowej wyjątkowy, domowy smak. Klucz do sukcesu leży w odpowiednim dopracowaniu proporcji, dzięki którym zupa staje się pożywna i aromatyczna. Gotując, można wydobyć z tych warzyw pełnię smaku i stworzyć coś naprawdę sycącego.
Składniki dla 4 porcji:
- Brukselka - 350 g
- Ziemniaki średnie - 180 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Por - 50 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, natka pietruszki świeża, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Pora pokrój w półplasterki. W garnku z olejem podduś pora z przyprawami (3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki).
- Dodaj wodę, marchew, selera i pietruszkę.
- Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
- Wrzuć do zupy ziemniaki z brukselką i gotuj około 15 minut.
- Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
- Opcjonalnie po nalaniu zupy dodaj śmietanę.