Zupa brokułowa z makaronem

Opublikowano: 02.02.2025 r.
Brokuły, marchewka, topiony serek śmietankowy i pełnoziarnisty makaron – oto kluczowe składniki przepisu na pyszną zupę, która jest równie prosta w przygotowaniu, co sycąca. Aromat świeżych warzyw i kremowy posmak serka sprawią, że ta brokułowa z makaronem stanie się Twoim nowym ulubionym daniem na chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 300 g
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 80 g
- Por - 80 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój w plasterki a brokuła w różyczki.
- Wrzuć warzywa do garnka i zalej litrem wody. Dodaj przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę imbiru, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.
- Gotuj całość około 15 minut.
- Wyjmij z zupy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zblenduj zupę razem z dodatkiem serka.
- W osobnym garnku ugotuj makaron.
- Zupę zagotuj i w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
- Podawaj z makaronem.
Komentarz dietetyka
Zupa ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i z chorobami, w których występuje stan zapalny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny