Zupa brokułowa Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Brokuły, ziemniaki, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka, cebula, czosnek, śmietana 18% i oliwa z oliwek – to podstawowe składniki, które tworzą aksamitną zupę brokułową z Thermomixu. Świetna kombinacja warzyw i delikatna śmietana sprawiają, że zupa jest sycąca i pełna smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Brokuły - 600 g
- Ziemniaki późne - 200 g
- Marchewka - 100 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Pietruszka - 100 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Cebula - 90 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kostka rosołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
- Kopystką zgarnij wszystko na dno naczynia, dodaj oliwę i duś przez 3 minuty / Varoma / obroty 1.
- W tym czasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.
- Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- Włóż warzywa (oprócz brokuła) do naczynia Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Dodaj brokuła i wlej 800 ml wody. Dodaj kostkę rosołową lub 1,5 łyżki domowej pasty bulionowej oraz pieprz.
- Gotuj całość 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Po tym czasie dodaj śmietanę i zblenduj całość zwiększając obroty od 1 do 9 przez 30 sekund.
- Gotuj jeszcze 5 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk