Zupa botwinka
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ziemniaki, botwina, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tej pysznej botwinki. Ta zupa łączy w sobie delikatne smaki botwiny i ziemniaków, które idealnie komponują się z wyrazistym bulionem drobiowym. Całość dopełnia kremowa śmietanka, nadając zupie aksamitną konsystencję i bogaty smak.
Składniki dla 8 porcji:
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Ziemniaki późne - 750 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Botwina - 560 g
- Śmietanka kremowa 36% - 120 ml
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Koperek - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej w dużym garnku i dodaj pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Smaż przez około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki lekko się zrumienią. Dodaj posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 30 sekund.
- Dodaj bulion i posiekane buraki (nie dodawaj jeszcze łodyg i liści). Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
- Dodaj pokrojone łodyżki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj liście buraka i krótko gotuj zupę przez około 1-2 minuty, aż liście zwiędną.
- Wlej śmietankę do kubka razem z kilkoma łyżkami zupy, wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekany koperek i dopraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny