Zupa botwina
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Botwina, ziemniaki późne, śmietana i masło – oto główni bohaterowie naszej zupy botwiny. Botwina nadaje zupie charakterystycznego smaku i koloru, ziemniaki dodają sytości, a odrobina śmietany i masła sprawia, że zupa jest przyjemnie kremowa. To idealne danie na późną wiosnę czy lato, kiedy dostępna jest świeża botwina.
Składniki dla 8 porcji:
- Botwina - 560 g (2 pęczki)
- Ziemniaki późne - 400 g (5 dużych sztuk)
- Śmietana 18% - 60 g (3 łyżki)
- Masło - 50 g (2 łyżki)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pietruszka - 70 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, koper, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej około 3 litry wody. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz z pierwszych liści i dodaj do garnka. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną drobno botwinkę i starte na grubych oczkach buraczki. Podsmaż je przez 3 minuty.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj buraczki i gotuj jeszcze przez 7 minut. Dopraw do smaku pieprzem, solą i mielonym czosnkiem. Dodaj odrobinę octu.
- Chochelkę zupy zmieszaj ze śmietaną w małej miseczce, tak by nie było grudek. Dodaj całość do zupy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.