Zupa borowikowa
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Borowiki, cebula, czosnek, masło i śmietana to kluczowe składniki naszej pysznej zupy borowikowej. Te aromatyczne grzyby w połączeniu z delikatnie podsmażoną cebulką i czosnkiem tworzą bazę, którą wzbogaca kremowa śmietana i bulion warzywny. Nie zapomnij o koperku, który dodaje tej zupie świeżości i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 7 porcji:
- Cebula - 50 g (0,5 małej)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Masło - 14 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 1250 ml
- Koperek - 8 g (2 łyżeczki)
- Borowiki - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W garnku roztop masło.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na bardzo małym ogniu aż zacznie robić się złocista.
- Dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż 2 minuty.
- Grzyby umyj i oczyść. Pozostaw 5 grzybów, resztę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Jeśli używasz grzybów mrożonych dodaj je zamrożone do garnka.
- Grzyby delikatnie podsmaż i zalej bulionem warzywnym.
- Gotuj 20 minut jeśli używasz świeżych, jeśli mrożonych, gotuj 25 minut.
- Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj śmietanę.
- Do zupy dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.
- Grzyby, które zostały odłożone pokrój w plasterki, podsmaż na maśle i podawaj z zupą.
Komentarz dietetyka
Pyszna, jesienna propozycja na zdrową zupę. Grzyby warto wprowadzić do codziennej diety ze względu na ich bogactwo składników odżywczych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki