Zupa azjatycka
Opublikowano: 25.06.2021 r.
Bulion warzywny, pierś z kurczaka, makaron ryżowy i mleczko kokosowe to kluczowe składniki tej pysznej, sycącej zupy azjatyckiej. Do tego dorzuć marchewkę, czerwoną paprykę i czosnek, a uzyskasz bogaty i aromatyczny smak. Idealnie zbalansowana mieszanka, która rozpieści Twoje kubki smakowe!
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Por - 70 g (pół szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Makaron ryżowy - 50 g
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, szczypiorek, sos rybny, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a następnie posiekany czosnek i odrobinę imbiru. Przypraw solą i pieprzem.
- Do zawartości garnka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pora i marchewkę. Całość podsmaż przez 2 - 3 minuty i zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut.
- Makaron ugotuj osobno do miękkości w osolonej wodzie.
- Do zupy dodaj chili, odrobinę sosu rybnego i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i dolej mleczka kokosowego.
- Gotową zupę podawaj z makaronem i szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Ta zupa jest pełna warzyw, dlatego jest dobrym wyborem na co dzień. Dostarcza sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny