Zrazy ze schabu
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, musztarda, cebula i ogórek kiszony – to kluczowe składniki na pyszne zrazy ze schabu. Delikatne mięso, podkreślone ostrym smakiem musztardy, doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnym ogórkiem kiszonym. Wszystko to duszone w aromatycznym bulionie warzywnym i zagęszczone skrobią ziemniaczaną, tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g (5 plastrów)
- Musztarda - 50 g (5 łyżeczek)
- Cebula - 50 g (pół szt)
- Ogórek kiszony - 60 g (1 szt)
- Bulion warzywny - 325 ml (1,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Plastry schabu porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
- Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.
- Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.
- Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek. Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.
Komentarz dietetyka
Schab nie powinien gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu, ze względu na negatywny wpływ nadmiernej konsumpcji czerwonego mięsa na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny