Zrazy zawijane ze schabu

Opublikowano: 08.07.2025 r.
Schab wieprzowy, cebula, ogórki kiszone, boczek i musztarda – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania zrazów zawijanych ze schabu. Aromatyczne i soczyste, świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Usmażone na oleju, duszone w bulionie warzywnym, z dodatkiem mąki, by zagęścić sos, tworzą fantastyczne danie.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ogórki kiszone - 200 g (4 sztuki)
- Boczek wieprzowy bez kości - 100 g
- Musztarda - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- Pokrój ogórki kiszone w cienkie słupki. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Pokrój boczek w cienkie paski.
- Każdy plaster schabu posmaruj musztardą.
- Na każdy plaster schabu połóż kawałek boczku, ogórka kiszonego i trochę cebuli.
- Zwiń plastry schabu z nadzieniem w rulon i zabezpiecz wykałaczką lub zwiąż nicią kuchenną.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor.
- Dodaj bulion na patelnię. Duś na małym ogniu przez 45 minut.
- W razie potrzeby możesz zagęścić sos odrobiną mąki.
Komentarz dietetyka
Zrazy możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk