Zrazy z szynki
Opublikowano: 15.07.2021 r.
Szynka wieprzowa surowa, cebula, boczek wędzony i ogórek kiszony to podstawowe składniki, które sprawiają, że te zrazy mają wyjątkowy smak. Mięso wieprzowe nabiera aromatu dzięki boczkowi, a całość uzupełnia charakterystyczny smak musztardy. To proste, a jednocześnie bardzo apetyczne danie, idealne na rodzinny obiad.
Składniki dla 1 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 300 g (2 duże plastry)
- Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
- Boczek wędzony bez kości - 50 g (2 cienkie plastry)
- Ogórek kiszony - 70 g (1 sztuka)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Plastry szynki rozbij na cienkie plastry za pomocą tłuczka i dopraw.
- Każdy plaster posmaruj musztardą i nałóż posiekaną cebulkę, boczek i pokrojonego ogórka kiszonego.
- Roladki zawiń i zwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i kilka minut obsmażaj zrazy z każdej strony.
- Następnie umieść w naczyniu żaroopornym, przykryj folią i piecz ok. 20-30 minut w 200 stopniach.
Komentarz dietetyka
Danie jest dość ciężkostrawne i u niektórych osób z tendencją do zgagi i refluksu może powodować ich nasilenie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk