Zrazy z mięsa mielonego
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Mięso mielone wołowe, cebula, ogórki kiszone, musztarda i bulion warzywny – to kluczowe składniki, które tworzą pyszne zrazy z mięsa mielonego. Wyobraź sobie soczyste kotleciki pełne aromatycznych dodatków, podsmażane na oliwie z oliwek i podawane w wyrazistym sosie z bulionu warzywnego. Idealne na obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 szt)
- Musztarda - 40 g (4 łyżeczki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż mięso i przypraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa.
- Całość dokładnie wymieszaj ręką.
- Mięso podziel na 4 części i rozpłaszcz dłonią.
- Każdą porcję mięsa wysmaruj musztardą.
- Cebulę i ogórki pokój na kawałki i podziel na 4 części.
- Ułóż je na każdej porcji mięsa i dokładnie je zakryj, formując roladkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z każdej strony.
- Następnie zalej bulionem i duś 40 minut.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny