Zrazy z karkówki
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Karkówka wieprzowa, cebula i pieczarki to główne składniki, które sprawiają, że zrazy z karkówki są tak pyszne i aromatyczne. Mięso dusi się z chrupiącą cebulą i soczystymi pieczarkami, a całość dopełnia aromatyczna musztarda i delikatna oliwa z oliwek. To połączenie smaków sprawia, że danie jest wyjątkowe i pełne niezapomnianych wrażeń kulinarnych.
Składniki dla 3 porcji:
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Karkówka wieprzowa - 400 g
- Pieczarki - 400 g (20 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Musztarda - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso rozbij na cienkie plastry za pomocą tłuczka i dopraw.
- Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki obierz i pokrój i podsmażaj na patelni na oliwie.
- Każdy plaster posmaruj musztardą i nałóż posiekaną cebulkę z pieczarkami i pokrojonego ogórka kiszonego.
- Roladki zawiń i zwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i kilka minut obsmażaj zrazy z każdej strony.
- Następnie umieść w naczyniu żaroopornym, przykryj folią i piecz ok. 20-30 minut.
Komentarz dietetyka
Farsz składający się z pieczarek, cebuli i czosnku, u osób u których występuje refluks lub zgaga, może powodować nasilenie tych dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk