Zrazy z indyka
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Polędwica z indyka, musztarda, cebula, ogórek kiszony i bulion drobiowy – to podstawowe składniki, które nadają zrazom wyjątkowy smak. Aromatyczne mięso, delikatnie posmarowane musztardą i przełożone plasterkami cebuli oraz ogórka, duszone w bulionie drobiowym, tworzy pyszne i sycące danie, idealne na domowy obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica z indyka - 500 g
- Musztarda - 50 g
- Cebula - 50 g
- Ogórek kiszony - 60 g
- Bulion drobiowy - 325 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Plastry mięsa porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
- Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.
- Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.
- Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek.
- Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.
- Dopraw sosem sojowym i gałką.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny