Zrazy wołowe zawijane
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Przygotuj się na kulinarną ucztę z udźcem wołowym, musztardą, wędzonym boczkiem, ogórkiem kiszonym i czerwoną papryką. To właśnie te składniki tworzą magię zrazów wołowych zawijanych. Wszystko razem przekształca się w smaczne i sycące danie o intensywnym aromacie. Spróbuj połączenia tradycyjnych smaków w nowej odsłonie!
Składniki dla 4 porcji:
- Udziec wołowy - 600 g
- Musztarda - 90 g (6 łyżek)
- Boczek wędzony bez kości - 120 g (6 plastrów)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 120 g
- Cebula - 300 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i pokrój na 56 podobnej wielkości plastrów.
- Plastry mięsa przypraw przyprawą do wołowiny, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką.
- Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie kotlety.
- Każdego kotleta posmaruj musztardą, a na środek połóż plaster boczku, cebuli oraz kawałek ogórka i papryki.
- Zwiń kotlety z roladki i zepnij wykałaczkami.
- Przełóż mięso na dużą patelnię, dodaj pokrojoną resztę cebuli, podlej wodą i duś do miękkości.
- Powstający sos dopraw, w razie potrzeby podlewaj wodą, całość duś ok. 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
Zrazy wołowe nie są dietetyczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk