Zrazy wołowe w sosie
Opublikowano: 05.11.2023 r.
Wołowina, boczek wędzony, cebula, czosnek, musztarda i ogórki kiszone to kluczowe składniki do przygotowania pysznych zrazów wołowych w sosie. To klasyczne danie kuchni polskiej sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta smaków. Podstawą jest dobrze przyprawiona wołowina, przełożona soczystym boczkiem i aromatycznymi składnikami, a wszystko to duszone w aksamitnym sosie, który idealnie dopełnia całość.
Składniki dla 8 porcji:
- Wołowina, stek - 700 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Ogórki kiszone - 200 g (4 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- Wołowinę pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
- Mięso delikatnie rozbij. Oprósz mięso gruboziarnistym pieprzem.
- Plaster mięsa posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku i odrobinę ogórka pokrojonego w plastry.
- Zawiń całość w rulon tak, aby farsz nie wyleciał.
- Przełóż zrazy na patelnię lub do garnka. Ważne, aby były one mocno ściśnięte.
- Do naczynia dodaj odrobinę masła klarowanego i podsmażaj z każdej strony.
- Gdy zrazy nabiorą delikatnie brązowego koloru wlej szklankę wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotuj całość około 1,5 h.
- Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Duś przez 15 minut. Dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i delikatnie wymieszaj.
- Po 15 minutach dodaj odrobinę mąki, dzięki temu nas sos delikatnie zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Danie podawaj z ziemniaczanym puree i kiszonym ogórkiem. Idealnie sprawdzi się też tutaj kasza gruboziarnista np. gryczana.
~ Oliwia Gawron, dietetyk